Capa:
coloració exterior del cavall, combinació dels colors de la pell i el péls
que la cobreixen. Trobarem dues pigmentacions: el negre i el marró.
Depenen de la combinació i quantitat de pigment a les
cel·lules trobarem una amplia gama de colors.
Punt de vista genètic:
-
Colors basics, combinació dels gens
bàsics.
-
Colors modificats, gens que actuen als
gens bàsics. La modificació pot ser per dilusió o aclariment del color, per
barreja homogènia amb pèls blancs i per incorporació de pèls blancs formant
taques homogènies.
Colors Bàsics
Ø
Pell negra, pèls negre i ulls foscos
Ø
Hi ha castanys molt foscos considerats
negres
Ø
La majoria es despinten pel sol
Ø
Variants: negre brillant, negre opac,
negre mate.
Capa
simple alatzana
Ø
Pèls vermells, pell negre, ulls negres
fosc.
Ø
Crin i cua més clares però no negre
Ø
Variants: alatzan clar, ordinari, fosc i
daurat
Capa
compost castany
Ø
Pèls vermells o marrons, pell negre,
ulls foscos.
Ø
Crin, cua i potes sempre negres.
Ø
És el color més abundant
Ø
Variants: castany clar, fosc i ordinari.
Colors
modificats
Modificats per dilució o aclariment del
color.
1. 1 Isabel·la:
- Capa alatzana de pèls groc clar
- crin i cua més fosques
-Ratlla dorsal vermell fosc, no negre
-Variants: clar, fosc i daurat.
-Variants: clar, fosc i daurat.
2. 2 Palomino:
-Pèls daurats amb crin i cua
rosses-blanques
3. 3 Bai
-Dilució simple del castany clar
-Pèls grocs o marró clar
-Potes, cua i crin de color negre
-Presenta ratlla de mul
4. 4 Café amb llet:
-Dilució doble de l’alatzà
-Anomenat albí erròniament
5. 5 Perlí:
-Dilució doble del castany
6. 6 Ratoner-gris:
-Doble dilució del negre
-Pèls de base fosca
Modificats per
mescla homogènia amb pèls blancs
1. 1 Peixard:
-Qualsevol distribució de taques sobre
el cos
-Panxa tacada de blanc
-Pell negre i ulls foscos
2. 2 Ruà:
-Pèls blancs sobre la capa
-Els pèls blancs escassegen al cap. Cua
i crin negra
3. 3 Tord:
-Barreja progressiva de pèls blancs amb
qualsevol bàsic de capa
-Pèls blancs més qualsevol color de fons
No hay comentarios:
Publicar un comentario